Crowdfunding actie voor nieuw boek over Joop Sjollema

Uitgeverij De Weide Blik spant zich in samenwerking met Stichting Joop Sjollema in voor de realisatie van een kleurrijk tafelboek over deze bijna vergeten kunstenaar die in de jaren na 1945 een goede bekende was in de Nederlandse kunstwereld. We hebben voor de realisatie van dit project nog aanvullende financiering nodig.

We zijn daarom bezig met een crowdfundingactie en stellen een financiële ondersteuning zeer op prijs. Een financiele bijdrage wordt zeer op prijs gesltd. Bijdragen kan door u voor 15 januari aan te melden via http://www.weideblik.com/product/doneer-aan-sjollema/ als donateur (voor € 100 vindt naamsvermelding in het boek plaats) of gewoon door het boek op deze site te bestellen. Kleinere bijdragen zijn natuurlijk ook welkom op NL 78 ABNA 0510821235 t.n.v. Stichting Joop Sjollema.

Tafel boek
We hebben het plan een mooi tafelboek te realiseren voor Joop Sjollema, een beeldend kunstenaar wiens oeuvre vrijwel de gehele twintigste eeuw beslaat. Behalve dat zijn oeuvre intrigerend en veelzijdig is, speelde hij een belangrijke verbindende rol tussen kunstenaars en hun werk. Hij was bevriend met tal van prominenten uit de Nederlandse kunst, zoals de schrijvers Teun de Vries, Martinus Nijhof, Johan Fabricius, Arthur Lehning en Jan Engelman, Sonia Gaskell de danseres van Het Nationaal Ballet, Willem Sandberg, directeur van het Stedelijk Museum Amsterdam, de beeldhouwers Han Wezelaar, Bertus Sondaar, Theresia van der Pant en de schilders Johan Buning, Jeanne Bieruma Oosting, Leo Braat, Otto B. de Kat, Kees Verwey, Wim Oepts, Willem den Ouden en veel, vele anderen. In de Hollandsche Aquarellistenkring speelde hij in de jaren vijftig een actieve rol en in de jaren zestsig was hij de initiatiefnemer van Museum Henriette Polak, dat in juni 1975 aan de Zaadmarkt in Zutphen de deuren opende.

Monumentale kunst en portretten
Kunstcriticus Hans Redeker schreef over Joop Sjollema bij diens 80ste verjaardag: ‘Als schilder en tekenaar, deels als monumentaal kunstenaar en maker van toegepaste kunst, zoals boekomslagen, ex-libris, postzegels, affiches en kostuums, komen zijn voor Nederland unieke gaven naar voren. Ik denk dan vooral ook aan de portrettist, die met al zijn intelligentie en sensibiliteit in staat is binnen te dringen in de te portretteren persoonlijkheden om daaraan adequaat picturaal, beeldend gestalte te geven. Maar ik denk vooral aan zijn portret-composities met twee of meer figuren, een in ons land zeldzaam genre, waar het om de tussenmensenlijke relatie gaat, om het beeldend uitdrukken van communicatie. En een heel eigen onderdeel daarvan vormen, heel uitgesproken vooral in de laatste werken van deze opvallende “laatbloeier”, de composities, gewijd aan musicerenden, want ook de muziek speelt in zijn leven een belangrijke rol.’

Crowdfunding laatste stap op weg naar uitgave
Inmiddels zijn we al een eind op weg met het boek. Het werk van Joop Sjollema is gefotografeerd en de tekst voor het boek is klaar. De volgende stap is de uitgave van het boek. De publicatie wordt financieel mogelijk gemaakt door de Stichting Joop Sjollema en het De Gijselaar-Hintzenfonds, maar aanvullende financiering is nog nodig. Wil jij ook bijdragen? Dat kan door je voor 15 januari aan te melden via http://www.weideblik.com/product/doneer-aan-sjollema/ en het boek te bestellen of aan te melden als donateur (met een donatie van € 100 met naamsvermelding in het colofon van het boek) of gewoon door het boek op deze site te bestellen. Kleinere bijdragen zijn natuurlijk ook welkom op NL 78 ABNA 0510821235 t.n.v. Stichting Joop Sjollema.

Het boek Sjollema - Een bekende onbekende in de Nederlandse kunst wordt eind maart in Galerie De Weide Blik in Tiel worden gepresenteerd. Verkoopprijs in de winkel is € 29,95.